Νίκος Καρούζος – σε αντιδικία με το σύμπαν

Νίκος Καρούζος – σε αντιδικία με το σύμπαν

Νίκος Καρούζος – σε αντιδικία με το σύμπαν 700 492 Athens in a poem

Το άκουσα να σχίζει αθέατο
με την επιμονή του θεού διδαγμένη στο ακέραιο
τα βράδια της Αθήνας χρωματισμένα ώς τον αέρα
στην εσχάρα που κρύβει την αληθινή όψη των μαγαζιών
άκουσα το τριζόνι να διδάσκει τη μοναξιά μας
μέσ’ στην οδό Σταδίου συντριμμένο
απ’ τους ήχους της ύλης αλλ’ ανίκητο.
Δεν έχει μέλλον
η σταδιοδρομία μονάχα της φωνής του
δεν έχει μέριμνα το αγαθό τριζόνι.
Όμως
εργάζεται στη μεγάλη πολιτεία
τραγουδώντας λυπηρά
και ο μισθός θα του δοθεί στα ουράνια.

Νίκος Καρούζος, «Λίγο εγκώμιο για το τριζόνι», από τη σειρά ‘Έξι Ποιήματα για το Θήλυ’, Ποιήματα, 1961.

Βίντεο: Η εκπομπή «Παρασκήνιο» της ΕΤ1 ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο Ελληνα ποιητή και στοχαστή Νίκο Καρούζο (Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2006). Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ σκιαγραφείται η προσωπικότητα του ποιητή ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΟΥΖΟΥ, μέσα από την μνήμη ανθρώπων που έζησαν και γνώρισαν τον ίδιο και το έργο του. Οι ποιήτριες ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΓΕΛΑΚΗ-ΡΟΥK, ΜΑΡΙΑ ΣΕΡΒΑΚΗ-BLACKSTONE και ΕΛΕΝΗ ΔΡΟΥΖΑ, ο συνθέτης ΧΑΡΗΣ ΒΡΟΝΤΟΣ, ο ιατρός ΘΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ και η ζωγράφος και σύντροφός του κατά την τελευταία περίοδο της ζωής του, ΕΥΑ ΜΠΕΗ, αναφέρονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του και περιγράφουν τον άμεσο τρόπο με τον οποίο ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ συνέδεσε την ίδια του τη ζωή με την ποίηση. Εξαίρουν το επίπεδο της ποίησής του και αναδεικνύουν τα στοιχεία εκείνα που την καθιστούν υψηλή. Ο ζωγράφος ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ περιγράφει τη γνωριμία του με τον ποιητή και τη μακρά φιλία που τους ένωσε, ενώ ο συγγραφέας ΣΑΒΒΑΣ ΜΙΧΑΗΛ και ο κριτικός ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ αναφέρονται στο έργο του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΟΥΖΟΥ και τη σχέση του με μια σειρά ποιητών που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην παγκόσμια λογοτεχνία. Ειδικά για τη γλώσσα και τον τρόπο με τον οποίο αυτή υπηρετεί το έργο του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΟΥΖΟΥ, μιλάνε οι φιλόλογοι ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΕΛΕΖΙΝΗΣ και ΜΑΡΙΑ ΑΜΡΥΡΑ, ενώ η εκδότρια ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΥΔΗ επισημαίνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον των νέων ερευνητών, αλλά και του αναγνωστικού κοινού για το ποιητικό έργο του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΟΥΖΟΥ. Υπογραμμίζεται σε όλη τη διάρκεια του επεισοδίου το βάθος της μόρφωσης και της καλλιέργειας που τον διέκριναν και η αγάπη που έτρεφε για την μελέτη της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και της βυζαντινής γραμματείας. Ειδικά ο καθηγητής ΑΛΕΞΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ και ο ΧΑΡΗΣ ΒΡΟΝΤΟΣ αναφέρουν ενδεικτικά παραδείγματα, ενώ υπογραμμίζεται διαρκώς η επιλογή του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΟΥΖΟΥ να ζει μακριά από το κυνήγι της υλικής ευμάρειας και της φιλοδοξίας και η επιμονή του να ζει στο παρόν με κάθε δυνατό μέσο. Επισημαίνεται επίσης η στάση του ποιητή απέναντι στην πολιτική, την ιδεολογία και τη θρησκεία, το ασυμβίβαστο και ελεύθερο φρόνημά του. Το επεισόδιο διανθίζεται από αποσπάσματα από ηχητικό αρχειακό υλικό με ανάγνωση ποιημάτων από τον ίδιο τον ποιητή, αλλά και από συνεντεύξεις του σε παλαιότερες εκπομπές όπως οι ΒΙΒΛΙΟΡΑΜΑ, ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ.

Featured Image: Jim Horan, Σταδίου, 1945. Πηγή: www.mixanitouxronou.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Εισάγετε τον κωδικό: captcha

    Our website uses cookies, mainly from 3rd party services. Define your Privacy Preferences and/or agree to our use of cookies.